De kunst van het vinden van balans en je eigen weg kiezen

Verbeteren van het zelfvertrouwen

Rots & Water is een psycho-fysieke training voor jongens en meisjes ontwikkeld door Freek Ykema. Centraal staat het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen. Het fysiek, mentaal en verbaal weerbaar worden en daarmee sociaal en communicatief vaardig zijn, zijn de doelen van deze training.

De harde, onwrikbare rotshouding versus de beweeglijke, verbindende waterhouding. De kunst is het vinden van een balans tussen rots- en waterkwaliteiten; samengaan met anderen (water), het vinden van een eigen weg en vasthoudend aan eigen overtuigingen en gevoel (rots).
De rotshouding leert om op jezelf te vertrouwen en je eigen weg te durven kiezen. Kinderen leren om te gaan met o.a. groepsdruk en pesterijen. De waterhouding leert ze open te staan voor de mening van anderen. Hierbij staan samenwerken, vriendschap, verbondenheid en communicatie centraal.

Door middel van sportieve opdrachten worden persoonlijke grenzen en grenzen van anderen opgezocht. Ze leren deze grens op een constructieve manier aan te geven, nog voor de grens wordt overschreden. Zo worden mentale en sociale vaardigheden aangeleerd. Actie (spel en simpele zelfverdedigingsvormen) wordt afgewisseld door momenten van zelfreflectie en gesprekken.

Leer eerst je eigen lichaam goed kennen en de grenzen ervan. Leer dan daar op een positieve manier mee omgaan. Met name jongens worden op dit vlak steeds minder uitgedaagd. Ze moeten stil zitten en luisteren. En dat terwijl ze veel beter leren door te doen. Denk maar eens aan de eigenschappen die testosteron met zich mee brengen; competitie, onafhankelijkheid, mannelijke agressie en opkomen voor jezelf. En meisjes dan? Meisjes ontwikkelen makkelijker verbale vaardigheden en zijn minder dan jongens geneigd zichzelf werkelijk fysiek te testen. Maar ook meisjes hebben fysieke oefening, spel en sport nodig. Niet alleen om een sterk en gezond lichaam te ontwikkelen, maar ook om via de weg van fysieke oefening meer zelfvertrouwen en een sterke identiteit op te bouwen. Veel meisjes hebben vaak geen idee hoe sterk zij kunnen zijn. Fysieke oefeningen brengt hen in contact met hun eigen kracht. Dat maakt het voor meisjes dan ook makkelijker om voor zichzelf op te komen, om eigen keuzes te maken, en om gevoelens en meningen naar buiten te brengen (assertiviteit in plaat van depressiviteit). Kortom: Leren samenwerken, samen spelen, samen leven.

Mijn werkwijze

Het Rots & Water programma is uitstekend geschikt om individuele kinderen of groepen met een speciale hulpvraag te begeleiden. Denk hierbij aan kinderen die te maken hebben met:
• faalangst
• negatief zelfbeeld
• concentratieproblemen
• pesten
• sociale onhandigheid
• identiteitsproblemen: wie ben ik?
• onveilig gevoel in een groep
• spanning voor de overgang naar voortgezet onderwijs

Intake en programma

OP DIT MOMENT IS ER EEN WACHTLIJST.

Er wordt altijd gestart met een intake waarin het persoonlijk trainingsprogramma wordt gemaakt. Gemiddeld bestaat dit programma uit 8-10 trainingen van 45 minuten tot een uur.

  • intake van ongeveer een half uur (gratis)
  • training € 55,- (per keer)
  • groepstraining € 42,50 (per keer, minimaal 4 kinderen tot maximaal 9 kinderen)
  • groepstraining bij meer dan 9 kinderen prijs in overleg.

De getoonde bedragen zijn inclusief BTW. Per training moet het bedrag contant bij aanvang van de training worden voldaan.

Scroll naar boven